Gå direkt till innehåll
Ulla Parkkinen
Ulla Parkkinen

Pressmeddelande -

Stort grattis Ulla - Näringslivets mäktigaste entreprenör 2020

”Vi kan förorten” säger Ulla Parkkinen som svar på frågan om vad som gör hennes företag framgångsrikt. Och detta har gett resultat. På onsdagskvällen utsågs hon till Näringslivets Mäktigaste Kvinna i kategorin Entreprenör när Dagens Industri släppte årets 125-lista.

Ulla Parkkinen, grundare och vd ALM Education, har utsetts till Näringslivets Mäktigaste Kvinna i kategorin Entreprenör. Jämställdhets- och rättvisefrågor står överst på agendan inom utbildningskoncernen som arbetar för att ge en högklassig och innovativ utbildning till en generation där alla erbjuds samma förutsättningar oavsett bakgrund.

Grant Thornton är huvudpartner till Näringslivets Mäktigaste Kvinna och vill med detta synliggöra värdet av ett jämställt näringsliv och särskilt uppmuntra kvinnors företagande och entreprenörskap. En oberoende jury (där Grant Thornton inte deltar eller har insyn) sätter samman listan och väljer vinnare i de olika kategorierna.

-Det är mycket glädjande att Ulla Parkkinen lyfts som förebild. Hon visar genom sitt entreprenörskap hur företag är med och skapar samhällsvärde, säger Anna Johnson, vd på Grant Thornton. Att vara engagerad för barns framtid står på inget sätt i kontrast till att driva och växa ett bolag, det har Ulla lett i bevis.

Så här lyder juryns motivering:

“Med rötterna i finska Karelen har hon trotsat fördomar mot såväl invandrare som muslimer och skapat en framgångsrik koncern med alltifrån skolor till catering. En tydlig etisk kompass har gjort henne drivande i integrations- och utbildningsfrågor.”

Ulla Parkkinen drivs av en passion för rättvisa, jämställdhet och likvärdighet i samhället. Verksamheten bedrivs i Järva norr om Stockholm, ofta benämnt som ett av de mest invandrartäta och utsatta områdena i Sverige. ALM Education omsatte 2019 ca. 68 miljoner och driver Cordobaskolan för ca 460 elever. Systerbolaget med en omsättning om ca 28 miljoner driver Mångårdens förskolor med säte i Kista och Akalla och har plats för ca 180 barn i åldern 1-5 år. Ytterligare ett systerbolag Saffaa's Kök & Event (omsättning om ca 7 miljoner) förser skolornas barn med måltider, och även lokalbefolkningen med exklusiva bröllop, dopfester och galakvällar.

-Att förändra ett samhälle tar tid och börjar alltid med de yngsta. En likvärdig utbildning är en rättighet som många förortsskolor misslyckas med att ge. Inom ALM Education har vi stark kompetens för att bygga skola och utbildning men framförallt kan vi förorten. Vi vet vad som krävs för att våra barn och ungdomar här ska nå stjärnorna.

75% av koncernens ca 130 medarbetare är kvinnor, de flesta bor i lokalsamhället och har utomnordisk bakgrund.

Om 125-listan och Näringslivets Mäktigaste Kvinna

Sedan 1998 har Veckans Affärer listat de 125 mest betydelsefulla kvinnorna inom den svenska företagsvärlden. Från och med 2020 har Dagens industri tagit över listan och arbetet att synliggöra näringslivets mäktigaste kvinnor.

På eventet Näringslivets mäktigaste kvinna lyfter Dagens industri fram de kvinnor som framgångsrikt är med och formar ett starkt näringsliv och ett bättre Sverige. Underlaget bygger på en granskning av ledande kvinnor i svenska företag och deras maktpositioner. Bolagens storlek och personens inflytande i samhället, inflytande i det enskilda bolaget samt i det svenska näringslivet vävs in i bedömningen tillsammans med framtida potential som makthavare. Näringslivets mäktigaste kvinnor omfattar följande kategorier; ägare, toppchef, styrelseproffs, entreprenör och stjärnskott. Pris delas även ut till Årets Mäktigast Kvinna totalt sett, där kriterierna för respektive kategori vävs ihop till en sammanlagd bedömning utifrån Dagens industris undersökning.

Kriterier för kategorin Entreprenör

Fundamentet i det svenska företagandet är att det startas nya företag som är med och formar näringslivet. Rankningen bygger på en avvägning mellan bolagets omsättning, potential att bli ännu större och att förändra en etablerad bransch.

Ämnen


Grant Thornton är ett av Sveriges ledande revisions- och konsultföretag med en vision att verka för ett välmående näringsliv i Sverige. Bolaget har cirka 1200 medarbetare på 24 kontor i Sverige, och är medlem i Grant Thornton International Ltd, en av världens ledande organisationer av självständigt ägda och styrda revisions- och konsultföretag med över 56 000 medarbetare i fler än 130 länder. Medlemsföretagen tillhandahåller revision, skatterådgivning, annan rådgivning och ekonomiservice.

Presskontakt

Annie Sebelius

Annie Sebelius

Presskontakt Director of Sustainability & Communications Marketing & Communications 08-563 073 62

Som ett av Sveriges ledande revisions- och konsultföretag hjälper vi våra kunder att frigöra sin potential att växa och utvecklas

Grant Thornton är ett av Sveriges ledande revisions- och konsultföretag med en vision att verka för ett välmående näringsliv i Sverige. Bolaget har cirka 1200 medarbetare på 22 kontor i Sverige, och är medlem i Grant Thornton International Ltd, en av världens ledande organisationer av självständigt ägda och styrda revisions- och konsult­företag med över 58 000 medarbetare i fler än 140 länder. Medlemsföretagen tillhandahåller revision, skatterådgivning, annan rådgivning och ekonomiservice.