Följ Grant Thornton

Global undersökning: Företagsledare tror på 2017

Pressmeddelande   •   Jan 03, 2017 08:30 CET

Fem länder med högsta andelen optimistiska företagsledare (balansmått). Sverige som jämförelse.

Företagsledare runt om i världen visar i en färsk undersökning en stark optimistisk tilltro till 2017. Revisions- och konsultföretaget Grant Thorntons globala undersökning med 2,600 företag i 37 länder, antyder att företagsledarna nu lägger en period av osäkerhet bakom sig. Det globala balansmåttet, som anger andelen optimistiska företagsledare minskat med andelen pessimistiska, är under fjärde kvartalet 2016 +38 %. I Sverige är andelen ännu högre, + 50 %. Viktiga ekonomiska motorer som USA och Kina visar båda ökningar i optimism, balansmåttet i USA är +54 % och i Kina +46 %. Även i EU har optimismen ökat.

    -  Vi har kunder i över 140 länder och ordet osäkerhet var det som kännetecknade 2016, säger Anna Johnson, vd på Grant Thornton. Det hade mycket att göra med såväl Brexit som det amerikanska presidentvalet. Nu när vi vet hur dessa två händelser har landat kan företagen under 2017 få en tydligare bild av nyckelfrågor som skatter, jobb och handelsregler.

Resultaten i undersökningen pekar också på fakta som underbygger optimismen. Fler företag tror på ökad omsättning, däribland både Kina och USA. Även investeringsviljan bland företagen har ökat.

Det finns dock orosmoln på det nya årets företagshimmel. De mexikanska företagsledarnas optimism har fallit till 8 procent. Det är den lägsta siffran som undersökningen mätt för Mexiko någonsin. Även i Ryssland är man övervägande pessimistisk, -7 % och även så i Asien Stillahavsområdet (APAC), -16 %.

I EU är det fluktuationerna i växelkurser som hindrar tillväxt samtidigt som val i Frankrike och Tyskland har potential att skapa osäkerhet på marknaden.

Om undersökningen

Grant Thorntonundersökningen, International Business Report (IBR), lanserades 1992 i nio europeiska länder, däribland Sverige. Idag ger undersökningen insikter om åsikter och förväntningar hos fler än 10 000 företag per år, i 37 länder. Undersökningen görs kvartalsvis och under Q4 har 2600 företagsledare (CEO/vd, styrelseordföranden eller andra seniora ledare) intervjuats via telefon. I Sverige har 400 företag mellan 50-500 anställda intervjuats under oktober till december.

Mer information: www.grantthornton.global

För mer information kontakta:
Anna Johnson, vd
T: +46 70 821 71 45
E anna.johnson@se.gt.com
Lisbeth Larsson, informationschef, Grant Thornton
T 0708-21 71 56, 08-563 071 56
E lisbeth.larsson@se.gt.com
Twitter: @GT_LisLar
www.grantthornton.se/press
Twitter: @GrantThorntonSE

Grant Thornton är ett av Sveriges ledande revisions- och konsultföretag med en vision om att verka för ett välmående näringsliv i Sverige. Bolaget har cirka 1200 medarbetare på 24 kontor i Sverige, och är medlem i Grant Thornton International Ltd, en av världens ledande organisationer av självständigt ägda och styrda revisions- och konsult­företag med över 40 000 medarbetare i fler än 140 länder. Medlemsföretagen tillhandahåller revision, skatterådgivning, annan rådgivning och ekonomiservice.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.