Följ Grant Thornton

Sydafrika och fotbolls-VM:s ekonomiska påverkan

Nyhet   •   Maj 24, 2010 17:04 CEST

Baserat på en uppdaterad ekonomisk studie om fotbolls-VM:s ekonomiska påverkan presenterar Grant Thornton fakta om evenemanget ur ett ekonomiskt perspektiv.

Sammanfattning

  • 373 000 besökare väntas till Sydafrika
  • Bara 2 % av de sålda matchbiljetterna innehas av afrikaner (exkl. sydafrikaner)
  • 18,7 dagar är den genomsnittliga besökstiden i landet under fotbolls-VM
  • 5 matcher ses i snitt av utländska besökare, högre snitt än i Tyskland
  • Den bruttoekonomiska påverkan på landet beräknas till motsvarande 95 miljarder kronor

Bakgrund
Revisions- och konsultbyrån Grant Thornton i Sydafrika gjorde den ekonomiska studien till Sydafrikas ansökan om fotbolls-VM 2010. Sedan studien gjordes 2006, har den uppdaterats regelbundet och nyligen kom de senaste siffrorna över den ekonomiska påverkan som fotbolls-VM har. Uppdateringarna har bland annat tagit hänsyn till faktorer som lågkonjunkturen, pandemier som svininfluensan och SARS och nu senast askmolnet från den isländska vulkanen. Nedan och på följande sidor sammanfattar vi studien. Ansvarig för studien är Gillian Saunders vid Grant Thornton i Sydafrika, vars kontaktuppgifter ni finner längst bak i dokumentet.

Besökare
Antalet totala besökare förväntas nu uppgå till 373 000, en minskning med 23 % från det tidigare förväntade antalet 483 000. Däremot kommer besökarna att stanna längre enligt Grant Thorntons beräkningar. I snitt stannar en besökare från en annan kontinent i snitt 18 dagar och kommer därmed också att spendera mer: R30 200 i snitt, vilket motsvarar ca 30 900 svenska kronor. Beräkningen baseras på en analys av hur turister spenderar pengar i landet samt undersökningar av potentiella besökare och besökare av andra typer av sportevenemang i landet. Nära en tredjedel av besökarna i landet under den aktuella perioden kommer inte att ha biljetter till fotbolls-VM, utan besöka landet av andra anledningar.

Matchbiljetter
Utländska besökare förväntas gå på i snitt fem matcher. Det är en högre siffra än under fotbolls-VM i Tyskland, då snittet var 2,6 matcher för de utländska besökarna. Att besökarna stannar längre i Sydafrika tros vara en av anledningarna.

Totalt räknar man med 228 500 besökare från andra kontinenter som också har matchbiljetter. Dessa står för totalt 38 % av biljettförsäljningen. En stor besvikelse är att bara två procent av matchbiljetterna gått till afrikaner (exkl. sydafrikaner). Med tanke på det enorma intresse som den afrikanska kontinenten visat för evenemanget visar detta att man misslyckats med antingen biljettdistributionen eller att göra biljettpriserna överkomliga.

Ekonomisk påverkan
Den bruttoekonomiska påverkan på landet beräknas till motsvarande 95 miljarder svenska kronor, där 62 % har påverkat landet före 2010 och återstående del sker i år. Utländsk turism står för 16 % av den ekonomiska påverkan, men den absoluta merparten har den sydafrikanska staten genererat i form av infrastruktur och andra operativa satsningar. Denna del har ökat väsentligt jämfört med den ursprungliga ekonomiska studien.

Nettopåverkan på BNP under 2010 är 0,54 % Detta är en betydande andel, eftersom BNP-tillväxten i år beräknas till mellan 2 % och 2,5 % där 0,5 % är hänförbart till ett enda evenemang.

Jobben
När det gäller arbetstillfällen är siffrorna mycket uppmuntrande. Totalt räknar Grant Thornton med att fotbolls-VM bidrar med 695 000 arbetstillfällen till landet. 280 000 av dessa finns redan under 2010. Beräkningen baserar sig på hur många arbetstillfällen som normalt skapas vid den nivån på ekonomisk aktivitet.

Om Grant Thornton
Grant Thornton är ett av Sveriges ledande revisions- och konsultföretag. Bolaget med ca 840 medarbetare och 25 kontor i Sverige är medlem i Grant Thornton International, en av världens ledande organisationer av självständigt ägda och styrda revisions- och konsultföretag. Medlemsföretagen tillhandahåller revision, ekonomiservice, skatterådgivning och annan rådgivning. Sammanlagt har Grant Thorntons medlemsföretag ca 30 000 medarbetare i över 100 länder. Grant Thorntons medlemsföretag i Sydafrika har 630 medarbetare vid sju kontor och är det revisions- och konsultföretag som gjort den ekonomiska studien till Sydafrikas ansökan om fotbolls-VM.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.