Följ Grant Thornton

Grant Thornton lyfter fram kvinnorna på årets Gasell-turné

Nyhet   •   Aug 21, 2019 09:05 CEST

Förra årets vinnare Maria Mattson Mähl (t v) och Lena Möllerström Nording (t h) Foto: Pax Engström

I höst ska Dagens Industri för tjugonde året i rad utse Sveriges mest snabbväxande företag. Di Gasell har blivit en konjunkturindikator och Gasellföretagen viktiga förebilder för att skapa tillväxt. Grant Thornton har varit huvudpartner till Di Gasell sedan 2008 och uppmuntrar särskilt kvinnors entreprenörskap, bland annat genom att dela ut priset Årets Kvinnliga Gasell.

2018 var det 1362 bolag som klarade de hårda kraven och utnämndes till Gaseller. Tillsammans skapade dessa företag 29 000 nya jobb. När årets gasellföretag ska utses mäts de över perioden 2015-2018, en period som inleddes starkt men där tillväxten sedan planat ut.

Faktum är att det svenska entreprenörskapet minskade under 2018, enligt årets GEM-rapport från Entreprenörskapsforum. Minskningen beror uteslutande på en nedgång i kvinnors entreprenörskap. Kvinnors företagande är lägre än mäns och utvecklingen går långsamt.

- Framgångsrika företag som växer och skapar arbetstillfällen är avgörande för Sverige. Vi på Grant Thornton vill på alla sätt bidra till ett välmående näringsliv. Genom Di Gasell är vi med och lyfter fram förebilder, som kan inspirera andra företag. Vi vurmar extra starkt för att kvinnors företagande ska öka, och delar därför årligen ut priset Årets Kvinnliga Gasell, säger Anette Hjälmarstedt, som ansvarar för Grant Thorntons Gasellengagemang.


För att bli Gasell krävs bland annat:

  • En omsättning över tio miljoner 2018
  • Minst tio anställda
  • Företaget har vuxit organiskt, inte genom förvärv och fusioner
  • Omsättningen 2018 ska ha fördubblats sedan 2015 och vuxit varje år
  • Det samlade rörelseresultatet ska vara positivt över perioden
  • Bolaget ska ha sunda finanser och en revisionsberättelse i senaste årsredovisningen

Kriterier för priset Årets Kvinnliga Gasell

Priset tilldelas ett gasellföretag med en vd eller grundare som är en inspiratör och förebild för andra kvinnor. En entreprenör som står för innovation och nytänkande och som på ett tydligt sätt integrerar samhällsnytta i sin affärsidé. 2018 utsågs Maria Mattsson Mähl till Årets kvinnliga Gasell och året innan var det Reneé Voltaire som fick ta emot priset.

För mer information, kontakta:
Anette Hjälmarstedt, Senior Manager Event & network
anette.hjalmarstedt@se.gt.com 
08-563 072 62