Följ Grant Thornton

Lilian Fossum Biner vann Women's Board Award

Pressmeddelande   •   Okt 20, 2015 07:30 CEST

Women’s Board Award delades den 19 oktober ut för fjärde gången i Sverige hos sponsorn Grant Thornton. Vinnare av priset blev Lilian Fossum Biner, som förutom äran fick ett styrelsestipendium till Harvard Business School. Utmärkelsen syftar till att främja styrelsekompetens och lyfta fram framgångsrika kvinnliga styrelse-ledamöter som har ordförandepotential i större bolag.

Vinnaren
Lilian Fossum Biner är civilekonom, tidigare CFO på Axel Johnson AB, Senior VP HR på Electrolux AB och CFO på Spendrups AB. Idag är Lilian styrelseledamot i bland annat LE Lundbergföretagen AB, Thule AB och Oriflame Cosmetics AB.

Juryns motivering till valet av Lilian Fossum Biner lyder:
”En stark ledare med internationella meriter, i såväl CFO- som andra affärsledande roller i flera av våra svenska nationaljuveler. Mer än femton års styrelseerfarenhet i svenska liksom internationella storbolag och en erfarenhetsbredd som täcker in flera branscher, noterade bolag, statligt och familjeägda bolag och operativa ledarroller inom flertalet funktionsområden. Hennes fokus på ledarskap har gjort henne till en tydlig, lyhörd och uppskattad chef och hon kommer att vara ett värdefullt bollplank till VD i sin roll som styrelseordförande.”

Juryn består 2015 av följande personer:

 • Lena Möllerström Nording, juryns ordförande, partner och styrelseordförande, Grant Thornton.
 • Gunnar Eckbo, vd, styrelseanalytiker och initiativtagare till Women’s Board Award i Skandinavien, Styreinformasjon AS.
 • Rasmus Nygård, General Manager AIG Sverige.
 • Anitra Steen, styrelseordförande i Svenska Spel, AFA-försäkring och Oral Care. Vinnare av Chair of the Year 2014 i Sverige.
 • Sven Hagströmer, styrelseordförande och huvudägare i investeringsbolaget Creades, initiativtagare, finansiär och ledamot i stiftelsen Allbright.
 • Magnus J Johansson, ämnessakkunnig styrelserekrytering, enheten för bolagsanalys och ägarstyrning, Finansdepartementet.
 • Marianne Dicander Alexandersson, affärsrådgivare som sitter i flera styrelser. Vinnare av Women’s Board Award 2014.

Juryn betonar att det övergripande syftet med utmärkelsen är att rent generellt skapa en större dynamik och öka kompetensen i de svenska styrelserna för att möta omvärldsförändringarna:

- Med de snabba förändringar som företag ställs inför idag, blir det än viktigare för styrelser att följa med i utvecklingen, säger juryns ordförande Lena Möllerström Nording som själv är styrelseordförande i Grant Thornton. Bolagens styrelser behöver vara mer innovativa och breda i sin kompetens. Med det synsättet främjas per automatik också mångfald och jämställdhet. Dessutom är det helt enkelt bättre business. Grant Thornton har nyligen i en färsk internationell undersökning fastslagit att styrelser med minst en kvinna har bättre lönsamhet än styrelser med enbart män.

Förutom Grant Thornton, är AIG sponsor i Sverige för andra året i rad.

- Mångfaldsarbete är en viktig del av AIGs företagskultur. Olika perspektiv på situationer inspirerar till kreativitet och innovation, vilket översätts till nya och smartare lösningar på problem. Detta är vad som får ett företag att stå ut i jämförelse med ett annat, hur effektivt de kan lösa olika situationer till kundernas förmån. Därför ser vi på AIG mångfaldsarbete som en strategisk resurs i en omväxlande värld där vi ständigt behöver innovation för att skapa mervärde åt våra kunder, medarbetare och hela samhället, säger Rasmus Nygård jurymedlem och General Manager på AIG.

Tidigare vinnare i Sverige

 • 2014 vann Marianne Dicander Andersson, idag affärsrådgivare som sitter i flera styrelser.
 • 2013 vann Cecilia Daun Wennborg som numera har blivit styrelseordförande i Proffice.
 • 2012 vann Lena Olving, idag vd på Mycronic Mydata.

Om Women’s Board Award
Women’s Board Award startades i Norge 2010, och hette fram till 2014 Gabrielsen Award efter den tidigare norske näringsministern. I Sverige delas priset ut för fjärde året i följd och sedan 2014 finns även utmärkelsen i Danmark. Priset ges till den bästa kvinnliga ordförandekandidaten till stora bolag, noterade eller onoterade. Detta är kriterierna för att bli nominerad i Sverige:

 • Kandidaten ska ha haft ledarerfarenhet för en egen division eller linje och resultatansvar i cirka fem år.
 • Kandidaten ska ha erfarenhet som styrelseledamot från stora företag >700 miljoner i omsättning under sammanlagt cirka tio år.
 • Kandidaten ska ha stark anknytning till Sverige.

Kvinnor som redan har ordförandeuppdrag i stora företag kan i regel inte nomineras, om det inte rör sig om mycket små bolags styrelser.

Utvärderingen av kandidaterna görs av en jury i samarbete med Alumni. Tre kvinnor var nominerade till årets prisutdelning. De övriga två är:

 • Signhild Arnegård Hansen, fil kand, grundare och tidigare vd för Svenska LantChips AB och styrelseordförande Svenskt Näringsliv. Idag styrelseledamot i bl a SEB AB, Magnora AB och SOS Barnbyar samt styrelseordförande för Svenska LantChips AB.
 • Pia Rudengren, civilekonom, tidigare CFO Investor AB, Executive Vice President W Capital Management AB och styrelseordförande Q-Med AB. Idag styrelseledamot i Swedbank AB, Tikkurila Oyj, Kapp-Ahl AB och Duni AB samt styrelseordförande i Social Iniative.

Rättighetsinnehavare till Women’s Board Award är Styreinformasjon AS.

Om Grant Thornton i Sverige
Grant Thornton är ett av Sveriges ledande revisions- och konsultföretag med vision att bidra till ett mer välmående näringsliv i Sverige. Bolaget med cirka 1100 medarbetare och 23 kontor i Sverige är medlem i Grant Thornton International Ltd, en av världens ledande organisationer av självständigt ägda och styrda revisions- och konsultföretag. Medlemsföretagen tillhandahåller revision, ekonomiservice, skatterådgivning och annan rådgivning. Grant Thornton har varit huvudsponsor till Women’s Board Award sedan starten i Sverige.

Om AIG
American International Group, Inc (AIG) är världens största försäkringsbolag med kunder i över 130 länder. AIG erbjuder service åt industrier, företag, organisationer och privatpersoner genom ett av de mest omfattande internationella nätverken tillgängligt bland försäkringsbolag i världen. Företagets svenska vision är att vara det största och mest värdeskapande internationella försäkringsbolaget på den svenska marknaden, till fördel för kunder och samarbetspartners. AIG är en huvudsponsor till Women’s Board Award i alla de nordiska länderna.

Om Styreinformasjon AS
Styreinformasjon AS startade år 2000 med priset Årets bästa styrelseordförande i Norge och senare i de andra nordiska länderna. Då det var brist på kvinnliga ordförandekandidater infördes Gabrielsen Award 2010 till den bästa kvinnliga ordförandekandidaten. De bästa ordförande kommer att inspirera andra att göra sitt bästa. Vision: ”Nordic board compositions increase Nordic sales”.

För mer information kontakta:
Gunnar Eckbo, styrelseanalytiker och CEO, Styreinformasjon AS
T +47 92024576
E gun-eckb@styreinfo.no

www.styreinfo.no

Lisbeth Larsson, informationschef
T 0708-21 71 56, 08-563 071 56
E lisbeth.larsson@se.gt.com

www.grantthornton.se/press

Grant Thornton är ett av Sveriges snabbast växande revisions- och konsultföretag. Bolaget har ca 1100 medarbetare på 23 kontor i Sverige, och är medlem i Grant Thornton International Ltd, en av världens ledande organisationer av självständigt ägda och styrda revisions- och konsult­företag med över 38 500 medarbetare i fler än 130 länder. Medlemsföretagen tillhandahåller revision, skatterådgivning, annan rådgivning och ekonomiservice.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.