Följ Grant Thornton

Cecilia Daun Wennborg vann Gabrielsen Award

Pressmeddelande   •   Okt 11, 2013 08:25 CEST

Torsdagen den 10 oktober delades Gabrielsen Award ut för andra gången i Sverige vid en prisceremoni hos Grant Thornton i Stockholm. Vinnaren blev styrelseproffset Cecilia Daun Wennborg. Gabrielsen Award är en utmärkelse som syftar till att få fler kvinnliga styrelseordförande i större företag.

Gabrielsen Award syftar till att lyfta fram kvinnor och ge dem större möjligheter att nå ordförandeposten i stora företag. Till utmärkelsen nomineras kvinnor som har erfarenhet av positioner med såväl resultatansvar samt styrelsearbete i stora bolag.  Priset är ett styrelsestipendium på Harvard Business School/INSEADVinnaren och juryns motivering

Juryn har 2013 valt Cecilia Daun Wennborg till vinnare. Cecilia är civilekonom och styrelseledamot i bl.a. ICA Gruppen, Getinge, Loomis, Proffice, Eniro och Ikanobanken och juryns motivering lyder:

-  Årets vinnare har en gedigen operativ erfarenhet kompletterad med styrelseerfarenhet från ett flertal olika branscher. Hon har styrelseuppdrag inom finansiell verksamhet, konsumentvaror, medicinteknisk industri, bemanningsbranschen, vårdsektorn och tjänsteindustrin. Hon beskrivs i sitt styrelsearbete som strategisk, med förmåga att se frågor på ett övergripande sätt, hela tiden med ett sakligt och affärsmässigt perspektiv. Hon är aktiv och påläst, har en naturlig auktoritet, och räds inte att stå upp för sina åsikter i styrelserummet.

Cecilia Daun Wennborg kommenterar vinsten så här:

-  Jag är mycket hedrad över att ha fått denna fina utmärkelse och jag tycker det är positivt med initiativ som detta som kan bidra till att inspirera kvinnor att kliva vidare i karriären på alla nivåer.

Övriga nominerade 2013

Monica Caneman, civilekonom. Ledamot i Poolia, My Safety, SAS, Storebrand ASA, Intermail AS och Schibsted Sverige ASA.

Magdalena Gerger, MBA Handelshögskolan Stockholm. Vd för Systembolaget, ledamot Husqvarna, Institutet för Näringslivsforskning och tidigare även Ingka Holding BV (IKEA)

Juryn 2013

Lena Möllerström Nording, juryns ordförande, partner och styrelseordförande för Grant Thornton

Caroline af Ugglas, aktiechef och ägarstyrningsansvarig, Skandia samt ledamot i Latour och Connecta

Christian W Jansson, styrelseordförande i Apoteket och Svensk Handel samt ledamot i Svenskt Näringsliv, F.d. vd KappAhl

Lena Olving, vd Mycronic Mydata AB, ledamot SJ och danska Novozymes. Vinnare av Gabrielsen Award 2012

Sven Hagströmer, styrelseordförande I Creades och initiativtagare, finansiär och styrelseledamot i stiftelsen AllBright

Therese Reinfeldt, enheten för bolagsanalys och ägarstyrning, Finansdepartementet

Gunnar Eckbo, styrelseanalytiker Styreinformasjon AS (rättighetsinnehavare till Gabrielsen Award)

Om Gabrielsen Award

Gabrielsen Award, bär Ansgar Gabrielsens namn. Han var näringsminister i Norge mellan 2001-2004. Under sin tid som näringsminister gick Gabrielsen ut och kritiserade överrepresentationen av män i näringslivets styrelser. Han lade fram ett lagförslag om att kräva minst 40 % kvinnorepresentation och kritiserades av den borgerliga sidan, bland annat sitt eget parti (Høyre), men förslaget antogs med stöd från oppositionen.

Priset ges till den bästa kvinnliga ordförandekandidaten till stora bolag, noterade eller onoterade. Detta är kriterierna för att bli nominerad:

·  Kandidaten ska ha haft ledarerfarenhet för en egen division eller linje och resultatansvar i ca fem år.

·  Kandidaten ska ha erfarenhet som styrelseledamot från stora företag >700 miljoner i omsättning under sammanlagt ca tio år.

·  Ha stark anknytning till Sverige.

Kvinnor som redan har ordförandeuppdrag i stora företag kan i regel inte nomineras, om det inte rör sig om mycket små bolags styrelser.

År 2012 året vann Lena Olving, som då var vice vd för Saab och styrelsemedlem för SJ och danska Novozymes. Lena Olving är idag vd på Mycronic Mydata.

Rättighetsinnehavare till Gabrielsen Award är Styreinformasjon AS.

Om Styreinformasjon AS

Styreinformasjon AS startade år 2000 med priset Årets bästa styrelseordförande i Norge och senare i de andra nordiska länderna. Då det var brist på kvinnliga ordförandekandidater infördes Gabrielsen Award 2010 till den bästa kvinnliga ordförandekandidaten. De bästa ordförande kommer att inspirera andra att göra sitt bästa. Vision: Nordic board compositions increase Nordic sales.

För mer information kontakta:

Gunnar Eckbo, styrelseanalytiker och CEO, Styreinformasjon AS

T +47 92024576

E gun-eckb@styreinfo.no

http://www.styreinfo.no/

Lisbeth Larsson, informationschef

T 0708-21 71 56, 08-563 071 56

E lisbeth.larsson@se.gt.com

www.grantthornton.se/press


 

Grant Thornton Sveriges snabbast växande revisions- och konsultföretag. Bolaget har över 1000 medarbetare på 23 kontor i Sverige, och är medlem i Grant Thornton International Ltd, en av världens ledande organisationer av självständigt ägda och styrda revisions- och konsult­företag med över 35 000 medarbetare i fler än 100 länder. Medlemsföretagen tillhandahåller revision, skatterådgivning, annan rådgivning och ekonomiservice. Grant Thornotn är huvudpartner till Gabrielsen Award i Sverige.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.