Följ Grant Thornton

Marianne Dicander Alexandersson vann Women’s Board Award

Nyhet   •   Okt 16, 2014 10:35 CEST

Vinnaren

Marianne Dicander Alexandersson är civilingenjör och har tidigare varit vd på Global Health Partner, 6:e AP-fonden och Kronans Droghandel samt f.d. vvd för Apoteket AB. Hon är styrelseledamot i bl.a. Mölnlycke Healthcare, Castellum och Recipharm.

Juryns motivering till valet av Marianne Dicander Alexandersson lyder:

”Med god marginal uppfyller hon kriterierna: 17 år som ledare med resultatansvar, tio års styrelseerfarenhet. Hon började sin styrelsebana i ett börsnoterat bolag 2005, där hon fortfarande är ledamot. Hon har varit vd i större företag. Hon har verkat inom olika branscher, bl.a. industri och sjukvård och varit involverad i både B2B- och B2C-affärer. Hon har arbetat i börsnoterade bolag, i offentlig sektor och även inom riskkapital. Hon är en uppskattad ledare som driver förändring med en tydlig agenda. 2003 fick hon ta emot utmärkelsen ”Årets Ruter Dam”.  En betydande del av hennes erfarenhet är inhämtad under stora omställnings- och förändringsarbeten. Hon har fått fina vitsord i samband med juryns referenstagning.  Med denna bakgrund tillsammans med hennes personliga egenskaper ser vi henne som Sveriges bästa styrelseledamot med potential till ordförandeposten i något av våra större svenska bolag.”

Juryn

Juryn består 2014 av följande personer:

Lena Möllerström Nording, juryns ordförande, partner och styrelseordförande,
Grant Thornton.

Magnus J Johansson, ämnessakkunnig styrelserekrytering, enheten för bolagsanalys och ägarstyrning, Finansdepartementet.

Christian W Jansson, styrelseordförande i Apoteket, Vivoline Medical och Enzymatica
samt ledamot i KappAhl och Europris AS.

Gunnar Eckbo, vd, styrelseanalytiker, initiativtagare till Women’s Board Award i Skandinavien, Styreinformasjon AS.

Cecilia Daun Wennborg, ny styrelseordförande Proffice, ledamot ICA Gruppen, Getinge, Eniro och Loomis. Vinnare av Gabrielsen Award 2013.

Caroline af Ugglas, aktiechef, ägarstyrningsansvarig, Skandia.

Sven Hagströmer, styrelseordförande och huvudägare investeringsbolaget Creades, styrelseordförande i Avanza Bank. Initiativtagare och ledamot i stiftelsen Allbright.

Rasmus Nygård, General Manager AIG Sverige.

Juryn betonar att det övergripande syftet med utmärkelsen är att rent generellt skapa en större dynamik och öka kompetensen i de svenska styrelserna och beklagar att utvecklingen med mångfald går så långsamt:

- Vi som engagerar oss i de här frågorna har företagens bästa i åtanke, säger juryns ordförande Lena Möllerström Nording som själv är styrelseordförande i Grant Thornton. Företag i Sverige består av både män och kvinnor och självklart behövs ett brett spektra av erfarenheter, kompetenser och infallsvinklar för att bedriva ett effektivt styrelsearbete. Att inte ta tillvara kompetenta kvinnor i det arbetet är helt enkelt dålig business.

Utvärderingen av kandidaterna görs av en jury i samarbete med Novare Executive Search. Tre kvinnor var nominerade till årets prisutdelning. De övriga två är:

Malin Persson, civilingenjör, tidigare vd för Chalmers University Foundation, Volvo Technology samt strategichef i Volvokoncernen. Styrelseledamot i bl.a. Getinge, Hexpol, Konecranes och Kongsberg Automotive.

Cecilia Marlow, civilekonom, tidigare vd för Kronans Droghandel Apotek och Polarn O. Pyret. Styrelseledamot i bl.a. Clas Ohlsson, Svenska Spel och Nordea Fonder Norden.

Rättighetsinnehavare till Gabrielsen Award är Styreinformasjon AS.


Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.